HOLLANDSE NIEUWE

Dit oer-Hollands product wordt door ons aan een strenge selectieprocedure
onderworpen, voordat wij tot een keuze overgaan. Alleen de haring die gevangen wordt in de maanden mei, juni en juli zijn vet genoeg om verwerkt te worden tot zoute haring.

In deze periode selecteren wij een aantal "partijen" waarvan de beste voor ons gereserveerd wordt zodat wij het hele jaar een goede en constante
kwaliteit zoute haring kunnen verkopen.

 


Wat is Hollandse Nieuwe precies?

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan.In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

 

Met of zonder uitjes?

De smaak van de Hollandse Nieuwe die wij nu waarderen - licht gezouten, zacht en romig - is een andere dan onze grootouders kenden. Haring werd eeuwenlang op een andere manier behandeld, met een afwijkende smaak als resultaat. De vissers gebruikten heel veel zout om de haring te kunnen conserveren. De sterk gezouten vis was enkele maanden houdbaar, maar niet direct eetbaar. Hij moest eerst worden 'teruggeweekt' in een mengsel van water en melk. Door dat terugweken kon de haring ook weer net te flauw van smaak worden. Vermoedelijk daardoor is de gewoonte ontstaan haring te eten met wat gesnipperde ui.

 

 

Voedingswaarden

Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen:

16 gram vet*
18 gram prote´ne (eiwitten)
Vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
Calorische waarde per 100 gram: 222 kcal / 932 kJ

*Het vetgehalte varieert en hangt mede af van het moment van de vangst.   Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent en meer is geen uitzondering.